Duurzaam – Zout – Eten

Leden SOD bezoeken Frisia Zout, Omrin de reststoffen energie centrale in Harlingen,  en Nynke Pleats in Piaam

Bedrijfsbezoeken zijn informatief, je kijkt bij elkaar in de keuken, en dus leerzaam. Dit keer niet een bedrijf in eigen gemeente, maar Harlingen. Frisia produceert zout, en de rest van ons huisvuil wordt verbrand bij de REC. Bij het verbranden ontstaat warmte/stoom wat weer door Frisia gebruikt wordt bij de winning van zout. Een enorme winst op het gasverbruik. Beide bedrijven toonden zich een geweldig gastheer, en via een uitgebreide rondleiding werd het gehele verwerkingsprocedé getoond. Beide bedrijven zijn enorm innovatief, met veel technisch vernuft. Het productieproces wordt gecontroleerd door eigen medewerkers. Maar daarnaast wordt veel personeel ingehuurd voor bewaking, reparatie, nieuw/verbouw, dus de regio profiteert hiervan.

Birwa Tours is inmiddels ook lid van de SOD en in een luxe touringcar, werden wij naar de diverse locaties gebracht.  Ook is er ieder jaar een ledenvergadering. Het karakteristieke Piaam is hiervoor een prima locatie. Nyke Pleats  had gezorgd voor een geweldige Diner. Tijdens de jaarvergadering werd als bestuurslid afscheid genomen van Sipke vd Meulen, en werden Bert de Boer en Sipco Bosgraaf als nieuw bestuurslid benoemd.

Dit seizoen is nu ten einde, voorzitter Jasper Agema is erg tevreden over de groei en invloed van de SOD. Veel nieuwe leden melden zich aan, en andere ondernemersverenigingen en instanties vragen om advies. Door de groei, en daardoor ontstaan er meerdere taken, is uitbreiding van het bestuur een must.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.